Международните кредитори се съобразяват с искането на украинското правителство и опрощават лихвените

...
Международните кредитори се съобразяват с искането на украинското правителство и опрощават лихвените
Коментари Харесай

Кредиторите на Украйна отлагат плащания на държавни облигации

Международните кредитори се преценяват с настояването на украинското правителство и опрощават лихвените заплащания и падежите за интервал от две години, написа Der Standart.

Причината е, че след близо 6 месеца бойни дейности прогнозираният срив на украинската стопанска система за 2022 година наближава 45 %.

Това постанова Украйна да разчита на финансовата поддръжка на западните си съдружници. Инвестиционните компании BlackRock, Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock, наред с други задграничните кредитори на Украйна одобриха двугодишен мораториум върху заплащанията по облигации.

Става дума за сума от близо 20 милиарда $. Така към този момент не се постанова да бъдат обслужвани вземанията по 13 държавни облигации с общ размер от близо 20 милиарда $.

Някои от най-големите капиталови фондове в света се съгласиха да дадат пролонгация на Киев, откакто това бе направено от Съединените щати, Англия и други държави-кредиторки. Украинските управляващи се надяват мораториумът върху заплащанията по външния дълг да спестят на страната 5 милиарда $ през идващите 24 месеца.

Министърът на финансите Сергий Марченко уточни, че двегодишното съглашение с кредиторите за заледяване на заплащанията по външния дълг, което е на стойност от близо 20 милиарда $, е доказателство, че инвеститорите желаят да поддържат Киев.

Така неговото министерство ще успее да посрещне потребностите на държавния бюджет на страната по време на войната - с помощта на солидарността с Украйна, проявена от частните вложители и общественият бранш.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР